نکات برتر کاشی کاری

در سال ۱۳۲۸ خورشیدی، کتیبهٔ داخل بقعه کاشی کاری شد. تزئینات داخل بقعه سفیدکاری و گچ بری است. قسمتی از نمای پاکار بنا از سنگهای منتظم ساخته شده که روی آنها دیوارهای جانبی بقعه از آجر بنا شدهاست. طبق کتاب معماری معاصر ایران نوشته امیر بانی مسعود، معمار ساختمانهای دور میدان میرزا علیخان مهندس میباشد و به سبک نئوکلاسیک غربی طراحی شده و از پنجرههای پالادیو در طبقه فوقانی آن استفاده شدهاست. ظهور طبقهٔ جدید منورالفکر در ایران منجر به ستیز سنت گرایان و روشنفکران جهت تأسیس مدارس گردید. حجاری و صیقل نمودن این سنگ به وسیلهٔ عبدالولی حجار هنرور، فرزند کرمعلی حجار اصفهانی، انجام گردید. کاشیهای سیاه (معروف به HRSI) برای حداکثر انتشار بهینه شدهاند، به این معنی که گرما را سریعتر از کاشیهای سفید از دست میدهند. پس از ورود به شهر سویته سبته راهی: سلا، مراکش، فاس، و از آنجا به سرزمین السودان میرود (در اینجا منظور از سرزمین السودان، جمهوری سودان کنونی نیست، بلکه سرزمینی که ساکنین آن سیاه پوستانند، یعنی آفریقا) پس از اینکه به آفریقا میرسد از: سجلماسه، تغازی (جمهوری مالی) سپس ایوالاتنی (جمهوری موریتانیا)، میمه، تنبکتو، کولو، تکدا (جمهوری نیجر) و از آنجا به سرزمین قبیله بردامه بربری میرود، و سپس به سرزمین الهکار که نیز از قبیله بربر هستند، و از آنجا دوباره به سجلماسه و سپس به شهر فاس برمیگردد.

همچنین با توجه به اینکه در طرح اولیه ایستگاه مترو حسنآباد شرکت فرانسوی طراح مترو خروجیهای ایستگاه مترو در سه بدنه میدان جانمایی شده بود، در طراحی ایستگاه در هماهنگی با طرح مرمت میدان تاریخی، بازنگری صورت گرفت و با ایجاد زیرگذر سواره شمالی جنوبی خیابان حافظ، طرح ترافیکی میدان نیز در جهت آرام سازی سطح بازنگری شده و کفسازی میدان به صورت سنگفرش شدهاست. بیشتر تزیینات عمارت مفخم در نمای جنوبی بنا تمرکز یافته و شامل انواع کاشیکاری است. معروف است که نقشه ساختمانی عمارت به دست میرزا مهدی خان شقاقی، نخستین استاد معماران ایرانی تعلیم یافته در فرنگ که معماری مدرسه سپهسالار تهران از جمله کارهای او است، طراحی شده است. این مزار مدفن برخی از عرفای بزرگ و نامدار ایرانی اقطاب سلسله نعمتاللهی سلطانعلیشاهی دراویش گنابادی از جمله نورعلی تابنده مجذوبعلیشاه است. کلنل ادوارد ییت انگلیسی که حدود یک قرن پیش در این بنا با سردار مفخم دیدار داشته در توصیف یکی از اتاقهای آن مینویسد: دیوارها با تعدادی نقشه تزیین شده بود، اتاق پذیرایی با شمعدانها و آیینههای زیبا پوشیده شده و کف آن نیز با قالیهای قالب دوزی شده ابریشمی رشتی فرش شده بود. دو ستونی که پایههای چشمه طاق مرکزی بر آنها استوار است با کاشیهای معرق تزیین شده ولی ستونها و نیم ستونهای طرفین آن کاشیکاری معقلی دارند.

در طرح مرمت این میدان در جلوی ساختمان نوین بانک، با ایجاد نمای شیشهای سازهای مشابه سایر بدنهها بر روی نمای بانک ملی ساخته شد تا هویت فضای معماری میدان از دید ناظر به وضعیت اولیه بازگردد (تصویر پایین را ببینید). صحن پایین که نسبت به صحن وسط در ارتفاع پایینتری قرار دارد نیز دارای یک حوض و اتاقهایی در ضلع شمالی میباشد. در ضلع غربی این صحن نیز حسینیهای قرار دارد که جهت برگزاری مراسم مذهبی از آن استفاده میگردد. سرتاسر نمای ضلع جنوبی، از بالای ستونهای هشت ضلعی ایوان طبقه پایین تا زیر سقف طبقه دوم و حتی ساقههای ستونهای ایوان فوقانی با کاشیکاریهای معرق، معقلی و کاشیهای هفت رنگ و ابعاد خشتی تزیین شده است. در روی کاشی گنبد در اطراف نوک آن، دوازده کلمهٔ «هو» به خط نستعلیق و در زیر آن دوازده مرتبه کلمهٔ توحید و در زیر آن بهطور یک در میان اسامی شش نبی مرسل (آدم صفی الله، نوح نجی الله، موسی کلیمالله، عیسی روحالله، محمد حبیبالله) و در پایین آن، اسامی اهل بیت و در بالای اسامی هر یک از چهارده معصوم، جملهٔ محمد رسولالله نقش شده است. پیش از آن نیز به سال ۱۲۳۶ محمد حسن خان سالار پس از اعلان استقلال در مشهد، دستور داد تا طلاهای حرم را جمع کرده، ذوب نمایند و به نامش سکه ضرب کنند.

«(به قلم حاج محمد حسن رضوان کتیبه نویس آستان قدس رضوی و به کاشی پزی استاد محمود معاونی)». مرمت و تجدید بنای مزار، به هزینهٔ آقایان حاج عبدالله مظلوم، غلامحسین بدیعی، جلالالدین داودی و به سعی حاج حسن کارگر در ماه محرم ۱۳۹۷ قمری برابر دی ماه ۱۳۵۵ شمسی انجام پذیرفتهاست. هزینهٔ تهیه و نصب این کاشیها توسط سید علیآقا روح الامین تأمین گشت. در سال ۱۳۷۸ ساختمانهای دورتادور میدان که دچار فرسودگی شده بود توسط سازمان زیباسازی شهر تهران و طراحی مرمت مهندسین مشاور آمود مرمت شده و این میدان شکوه نخستینش را تا اندازهای بازیافت. شاید بتوان گفت که این صفت اختصاص به این جنگاور و دلیر نداشت و افکار او نمونه ای از روح وطن دوستی ساکنان اردبیل بود. در پشت این اتاق نارنجستانی بود که سقف آن با ورق آهنی پوشیده شده بود و بر روی دیوارها نیز پوست پلنگ، ببر، خرس و پوست دو گربه وحشی و چند حیوان دیگر که در جنگلهای شمال این ناحیه یافت میشود آویزان کرده بودند. عمارت مفخم بزرگترین و شاخصترین اثر معماری از دوره قاجار در خراسان شمالی است که در شمال شرق شهر بجنورد واقع است. دهی است از دهستان حومهٔ بخش مرکزی شهرستان کازرون، واقع در ۷ هزار گزی جنوب کازرون، خاورکوه مست یا قیله.

اگر شما این مقاله آموزنده را دوست داشتید و می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد آموزش کاشی کاری فنی حرفه ای لطفا از سایت ما دیدن کنید.